Jeżyna fałdowana jest krzewem dorastającym do 1,5 metra wysokości, posiada charakterystyczne łukowato wygięte pędy zaopatrzone w kolce. Kwiaty są białe lub jasno – różowe, a liść jeżyny fałdowanej od spodu jest miękko owłosiony, złożony z 5 listków.
Ze względu na bogaty skład w witaminy, wykorzystuje się wspomagająco do naturalnego leczenia zarówno liść jeżyny fałdowanej, jak i jej owoce.
Jeżyna fałdowana – sposób użycia
Napar
Jest to popularny, powszechnie stosowany sposób, gdzie wykorzystuje się liść jeżyny fałdowanej. Należy 2 łyżki liści zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 20 minut i przecedzić. Zaleca się picie tak przygotowanego naparu 3 do 4 razy dziennie po 200 ml.
Nalewka jeżynowa
Nalewkę można pić w celu wzmocnienia organizmu, a można również przemywać nią skórę z trądzikiem, wągrami oraz ze stanami zapalnymi.
Przepis: pół szklaki liści jeżyny fałdowanej należy zalać 300 ml wódki i odstawić na minimum 2 tygodnie. Następnie nalewkę należy przefiltrować i spożywać 3 – 4 razy dziennie po około 10 ml.
Sok jeżynowy
Przepis: owoce jeżyny należy włożyć do garnka i zalać ciepłą wodą na tyle aby zostały przykryte i doprowadzić do zagotowania. Następnie odstawić z ognia, do wystygnięcia na minimum 6 godzin. Można odcedzić powstały wywar w celu uzyskania klarownego soku.
Na 1 litr soku, który powstał należy dodać cukier w ilości 0,5 – 1 kg
(w zależności od słodkości owoców) i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotować przez 3 minuty od momentu zagotowania, gorący sok wlać do butelek i pasteryzować przez 20 minut w 80 stopniach C.
Z miazgi która została – warto z kolei ją dosłodzić do smaku i zrobić marmoladę.