Dzika różna jest owocem o niezwykle dużej zawartości witaminy C, o tym wie większość z nas. Badania wykazały, że zjedzenie już 2 – 3 sztuk owoców dzikiej róży dziennie, pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Ale charakteryzuje się również innymi właściwościami leczniczymi, co zostanie opisane poniżej.
Co wpływa na zawartość na wysoką zawartość wit. C w owocach dzikiej róży?
Aby owoc dzikiej róży charakteryzował się jak najwyższą dawką witaminy C, warto wiedzieć kiedy go najlepiej zbierać, w jaki sposób suszyć oraz w jaki sposób należy przechowywać owoce dzikiej róży. Bo właśnie te czynniki decydują o wysokiej lub niższej zawartości witaminy C.
Przyjmuje się, że w 100 g owoców może wystąpić nawet 1200 mg tej witaminy, a to oznacza że jest jej więcej niż w owocach cytrusowych. Na jej przyswajalność ogromny wpływ ma także obecność flawonoidów.
Owoc dzikiej róży zawiera również witaminę A i E oraz witaminy z grupy B, witamina K, żelazo i kwas foliowy. Dzika róża to również bogactwo bioflawonoidów, czyli związków które są aktywnie czynne. Owoce dzikiej róży posiadają ponad to garbniki, olejki eteryczne oraz kwasy – jabłkowy i cytrynowy.
Kiedy zbierać owoce dzikiej róży?
Ich zbiór przypada na jesień. Wtedy owoce są dojrzałe i dobrze wybarwione. Następnie należy poddać je procesowi suszenia, z powodzeniem można owoce dzikiej róży także mrozić.